Pomysły na kolorowe, szybkie i energetyczne wegańskie śniadania

„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek” – tak pisał Stanisław Jerzy Lec i mogę w pełni się z tym stwierdzeniem zgodzić. Zwłaszcza jeśli mówimy o śniadaniu. Bez względu na to, czy jesteś fanem jedzenia przed południem, czy też nie – jestem przekonana, że spodobają Ci się moje kolorowe (i mega wypasione smakowo) opcje na śniadanie. Bon appétit!

Uwielbiam śniadania! Jest to bez żadnej wątpliwości mój ulubiony posiłek dnia. Poniżej prezentuję jedne z moich najsmaczniejszych propozycji na słodko, które są przede wszystkim szybkie do zrobienia, przepyszne i turbo zdrowe.

Naleśniki z musem czekoladowym

Absolutnie mój numer jeden w ciepłe letnie poranki – najlepiej ze świeżymi malinami z własnego ogródka i z kawałkami gorzkiej czekolady 🙂 ODLOT!

Składniki (2 porcje)

Ciasto na naleśniki:

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier trzcinowy – 3 łyżki
  • mleko sojowe – 1.5 szklanki
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • woda – 1/4 szklanki
  • sól – 1 szczypta

Mus czekoladowy:

  • 1 dojrzałe awokado (bardzo miękkie!)
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • kakao – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • masło orzechowe – 1 łyżka lub posiekane drobno orzechy – 3 łyżki

Przygotowanie:

Naleśniki: Wystarczy połączyć wodę z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą – całość miksujemy najlepiej blenderem. Odstawiamy do lodówki na minimum 45 minut. Następnie, na rozgrzaną patelnię wylewamy olej (ja używam kokosowego). Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony – aż się zalotnie zarumienią 😉

Mus: miksujemy wszystko blenderem, nakładamy do środka naleśników.

Możemy dodatkowo przyozdobić naleśniki sezonowymi owocami, zetrzeć na tarce gorzką czekoladę lub polać miodem.

Smacznego!

Płatki owsiane z musem z dyni

Czy już wspominałam jak strasznie nie lubię stereotypu, że owsianki są nudne, mdłe i kojarzone z pudełkowym jedzeniem? Pozwólcie, że spróbuję odczarować to wrażenie!

Składniki (1 porcja)

  • płatki owsiane górskie – 3 lub 4 łyżki
  • otręby – 1 łyżka
  • nasiona chia / zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
  • żurawina – 1 łyżeczka
  • mus z dyni (pieczemy dynię, blendujemy z odrobiną mleka lub wody) – 1.5 szklanki
  • kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka każdej przyprawy
  • wrzątek / napój roślinny (mleko sojowe, migdałowe itd) – 1 szklanka
  • gorzka czekolada, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Budzimy się rano, ledwo wychodzimy spod kołdry. Włączamy czajnik (lub takowy stawiamy na kuchence), aby zagrzać wodę. Odmierzamy proporcje płatków, otrąb, nasion chia, żurawiny oraz przypraw – mieszamy “na sucho” w rondelku. Gdy woda się zagotuje w czajniku, zalewamy płatki i odstawiamy na minimum 10 minut. Następnie, dodajemy mus z dyni, kolejną szklankę wody lub napoju roślinnego i gotujemy, cały czas miesząc (ważne: jeśli nie będziemy mieszać, czasami dodając wody w zależności od poziomu gęstości jaki chcemy osiągnąć, to owsianka się przypali). Przekładamy owsiankę do miseczki – dodajemy kawałki gorzkiej czekolady lub owoce i dodajemy wiórki kokosowe.

Smacznego!

Pieczona jaglanka (wersja light)

Moim styczniowym postanowieniem było wprowadzić kaszę jaglaną do mojego codziennego jadłospisu. Jako, że nie wyobrażam sobie życia bez słodkich śniadań, poeksperymentowałam z jaglanką w wersji light!

Składniki (1 porcja)

  • kasza jaglana – 1/4 szklanki
  • otręby – 1 łyżka
  • nasiona chia / zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
  • żurawina – 1 łyżeczka
  • marchew lub jabłko lub banan – 1 sztuka
  • kurkuma, cynamon – 1 łyżeczka każdej przyprawy
  • wrzątek / napój roślinny (mleko sojowe, migdałowe itd) – 1 szklanka
  • gorzka czekolada, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Zalewamy kaszę jaglaną wrzątkiem i przecedzamy przez sito. Następnie, przekładamy ją do garnuszka i zalewamy wrzątkiem – gotujemy przez 10 minut. Systematycznie dolewajmy wody (ale nie mieszajmy kaszy, będzie mniej kleista!) by nie przywarła do dna. Odcedzamy nadmiar wody. Blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki, wraz ze startą na tarce marchewką (może być zamiast niej równie dobrze banan lub jabłko). Wkładamy do żaroodpornego naczynka na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180C.

Smacznego!

Miętowa owsianka jaglana z bananem

Kolejny ze smaków lata – jedna z moich ulubionych wakacyjnych owsianek z płatków jaglanych, które swoją delikatnością idealnie komponują się z mlekiem sojowym, bananem i miętą. Mniam!

Składniki (1 porcja)

  • płatki jaglane – 3 lub 4 łyżki
  • otręby – 1 łyżka
  • nasiona chia / zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
  • orzechy nerkowca – drobno pokrojone
  • banan – 1 sztuka
  • kardamon – 1 łyżeczka
  • napój roślinny (mleko sojowe, migdałowe itd) – 1 szklanka
  • mięta, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Schemat działania bardzo podobny, co w przypadku zwykłej owsianki. Wyjątek stanowi dodanie banana (w formie puree lub pokrojony w kawałeczki) oraz mięty. Ja osobiście ubóstwiam tę owsiankę i tęskno mi za latem na samą myśl o tym śniadanku 🙂

Smacznego!

Owsianka z płatków ryżowych (bezglutenowe) z kakao

Gdy tylko bierze mnie ochota na coś czekoladowego, od razu sięgam po kakao. A jeśli mam przed sobą jeszcze trening, owsiana na płatkach ryżowych z kakao to idealne rozwiązanie!

Składniki (1 porcja)

  • płatki ryżowe – 3 lub 4 łyżki
  • otręby – 1 łyżka
  • nasiona chia / zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka
  • żurawina – 1 łyżeczka
  • banan – 1 sztuka
  • kakao – 2 łyżeczki
  • napój roślinny (mleko sojowe, migdałowe itd) – 1 szklanka
  • gorzka czekolada, wiórki kokosowe

Przygotowanie: Bardzo podobnie jak w przypadku zwykłej owsianki – pamiętajmy jednak, żeby gotującą się owsiankę powolutku mieszkać, bo inaczej się przypali! Cudnie smakuje z kawą (czy to zbożową, czy to czarną lub białą).

Smacznego!


To jak? Dasz się zaprosić na śniadanko? 🙂

M.