Wegańskie śniadanie na słodko: szybko, kolorowo i pysznie!
Uwielbiam śniadania! Lubię dostarczyć sobie dziennej dawki słodyczy zanim jeszcze dzień rozkręci się na dobre. Dzisiaj zaserwuję Wam 3 sprawdzone przepisy na turbo smaczne i sycące wegańskie śniadanka.
Mimo tego, że całym sercem jestem team owsianka, to jednak od czasu do czasu miło jest zjeść coś innego na śniadanie niż sprawdzona czekoladowa owsiana z bananem. Ostatnio też staram się robić śniadanie z większą zawartością białka, co sprawia, że jestem dłużej syta, a jako posiłek przedtreningowy nie ciąży mi na żołądku, a równocześnie daje dużo energii.
*HIT* proteinowe pancakes
Składniki (9-12 sztuk)
- 0.5 średniego banan
- 1 miarka odżywki białkowej (lub 2 łyżki mąki z ciecierzycy, soczewicy lub kokosowej)
- 30g płatków owsianych lub mąki (każda oprócz kokosowej będzie OK)
- 2 łyżki dowolnego napoju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 jajko chia (jak to zrobić?)
- olej (na patelnię)
Przygotowanie:
Nie ma chyba nic łatwiejszego niż wrzucenie wszystkich składników i wymieszanie - ja używam najzwyklejszego ręcznego blendera. Zostawiam całą masę na około 5 minut by się "związało". W tym czasie, wyjmuję patelkę - rozprowadzam olej i wycieram nadmiar ręcznikiem papierowym. Następnie, biorę małą chochelkę i rozlewam masę na małe okrągłe naleśniki. Po około minucie pojawiają się bąbelki powietrza i można przewrócić na drugą stronę.
Używam masła orzechowego, dżemu, wegańskiej nutelli (daktyle + kakao) lub posypuję cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi. Często też polewam miodem. Dodaję owoce - banany, borówki, truskawki ... Smacznego 🥞
Słodziutkie blondie z ciecierzycy
Składniki (10 sztuk)
- 250g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z puszki)
- 70g mąki z soczewicy / ciecierzycy / orkiszowej
- 30g masła orzechowego (u mnie 2 kopiaste łyżki)
- 2 łyżki napoju owsianego
- 1 miarka odżywki białkowej / 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych, dowolnych orzechów
- borówki / pokruszona czekolada
Przygotowanie
Zainspirowałam się tym przepisem i lekko go zmodyfikowałam by babeczki były wilgotne, słodziutkie, ale i chrupkie na zewnątrz. Mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam ręcznym mikserem. Na samym końcu dodaję ciemną czekoladę.
Rozgrzewam piekarnik na 180C - trzymam babeczki przez 20-25 minut i wyłączam po tym czasie, pozostawiam do wystygnięcia. Jedna babeczka ma ok 120-150kcal. Pychota! 🥧
Chrupkie gofry idealne
Składniki (3 sztuki)
- 40g mąki orkiszowej / z soczewicy / ciecierzycy
- 1 miarka odżywki białkowej / 2 łyżki budyniu waniliowego
- 60ml napoju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 jajko chia (jak to zrobić?)
- olej do wysmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki - posiłkując się mikserem. Zostawiam na kilka minut by się "związało". W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę, smaruję olejem - nadmiar wycieram ręcznikiem papierowym. Wylewam masę na rozgrzane płytki gofrownicy. W zależności od urządzenia, czas oczekiwania może się różnic. U mnie jest to zazwyczaj 3-4 minuty.
Podaję ze smarowidłami i owocami. Smacznego 🧇
Jakie są Wasze ulubione śniadania? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! 🌼
Best, M.