Marta Dębska
„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek” – tak pisał Stanisław Jerzy Lec i mogę w pełni się z tym stwierdzeniem zgodzić. Zwłaszcza jeśli mówimy o śniadaniu. Bez względu na to, czy jesteś fanem jedzenia przed południem, czy też nie – jestem przekonana, że spodobają Ci się moje kolorowe (i mega wypasione smakowo) opcje na śniadanie. Bon appétit!
Uwielbiam śniadania! Jest to bez żadnej wątpliwości mój ulubiony posiłek dnia. Poniżej prezentuję jedne z moich najsmaczniejszych propozycji na słodko, które są przede wszystkim szybkie do zrobienia, przepyszne i turbo zdrowe.
Absolutnie mój numer jeden w ciepłe letnie poranki – najlepiej ze świeżymi malinami z własnego ogródka i z kawałkami gorzkiej czekolady 🙂 ODLOT!
Składniki (2 porcje)
Ciasto na naleśniki:
Mus czekoladowy:
Przygotowanie:
Naleśniki: Wystarczy połączyć wodę z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną, olejem i solą – całość miksujemy najlepiej blenderem. Odstawiamy do lodówki na minimum 45 minut. Następnie, na rozgrzaną patelnię wylewamy olej (ja używam kokosowego). Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony – aż się zalotnie zarumienią 😉
Mus: miksujemy wszystko blenderem, nakładamy do środka naleśników.
Możemy dodatkowo przyozdobić naleśniki sezonowymi owocami, zetrzeć na tarce gorzką czekoladę lub polać miodem.
Smacznego!
Czy już wspominałam jak strasznie nie lubię stereotypu, że owsianki są nudne, mdłe i kojarzone z pudełkowym jedzeniem? Pozwólcie, że spróbuję odczarować to wrażenie!
Składniki (1 porcja)
Przygotowanie:
Budzimy się rano, ledwo wychodzimy spod kołdry. Włączamy czajnik (lub takowy stawiamy na kuchence), aby zagrzać wodę. Odmierzamy proporcje płatków, otrąb, nasion chia, żurawiny oraz przypraw – mieszamy “na sucho” w rondelku. Gdy woda się zagotuje w czajniku, zalewamy płatki i odstawiamy na minimum 10 minut. Następnie, dodajemy mus z dyni, kolejną szklankę wody lub napoju roślinnego i gotujemy, cały czas miesząc (ważne: jeśli nie będziemy mieszać, czasami dodając wody w zależności od poziomu gęstości jaki chcemy osiągnąć, to owsianka się przypali). Przekładamy owsiankę do miseczki – dodajemy kawałki gorzkiej czekolady lub owoce i dodajemy wiórki kokosowe.
Smacznego!
Moim styczniowym postanowieniem było wprowadzić kaszę jaglaną do mojego codziennego jadłospisu. Jako, że nie wyobrażam sobie życia bez słodkich śniadań, poeksperymentowałam z jaglanką w wersji light!
Składniki (1 porcja)
Przygotowanie:
Zalewamy kaszę jaglaną wrzątkiem i przecedzamy przez sito. Następnie, przekładamy ją do garnuszka i zalewamy wrzątkiem – gotujemy przez 10 minut. Systematycznie dolewajmy wody (ale nie mieszajmy kaszy, będzie mniej kleista!) by nie przywarła do dna. Odcedzamy nadmiar wody. Blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki, wraz ze startą na tarce marchewką (może być zamiast niej równie dobrze banan lub jabłko). Wkładamy do żaroodpornego naczynka na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180C.
Smacznego!
Kolejny ze smaków lata – jedna z moich ulubionych wakacyjnych owsianek z płatków jaglanych, które swoją delikatnością idealnie komponują się z mlekiem sojowym, bananem i miętą. Mniam!
Składniki (1 porcja)
Przygotowanie:
Schemat działania bardzo podobny, co w przypadku zwykłej owsianki. Wyjątek stanowi dodanie banana (w formie puree lub pokrojony w kawałeczki) oraz mięty. Ja osobiście ubóstwiam tę owsiankę i tęskno mi za latem na samą myśl o tym śniadanku 🙂
Smacznego!
Gdy tylko bierze mnie ochota na coś czekoladowego, od razu sięgam po kakao. A jeśli mam przed sobą jeszcze trening, owsiana na płatkach ryżowych z kakao to idealne rozwiązanie!
Składniki (1 porcja)
Przygotowanie: Bardzo podobnie jak w przypadku zwykłej owsianki – pamiętajmy jednak, żeby gotującą się owsiankę powolutku mieszkać, bo inaczej się przypali! Cudnie smakuje z kawą (czy to zbożową, czy to czarną lub białą).
Smacznego!
To jak? Dasz się zaprosić na śniadanko? 🙂
M.
Dam Ci znać, gdy tylko pojawi się nowy post 🙂